1785_18617_cr3.jpg

Leven onder dreiging

Doelgroep: Havo 3-5 en VWO 3-6 / Geschiedenis
Duur: afhankelijk van het projectonderdeel
Kosten: gratis
Lesdoelen: verdieping van kennis van de koude oorlog, voorbereiding op het examen (optioneel)
Tijdvakken De Rooij: 10
Locatie: afhankelijk van het projectonderdeel; op school of in de Groninger Archieven
Boekingen: alleen vereist indien gekozen wordt voor uitvoering van het projectonderdeel Beeldvorming van de Koude Oorlog in kranten bij de Groninger Archieven
Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Demonstratie tegen de neutronenbom in de Oude Kijk in 't Jatstraat, 30 oktober 1978. Foto Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (1785_09229)
Demonstratie tegen de neutronenbom in de Oude Kijk in 't Jatstraat, 30 oktober 1978. Foto Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (1785_09229)

Ook de provincie Groningen kreeg in de Koude Oorlog te maken met het vijandbeeld tussen Oost en West. In het landschap verschenen luchtwachttorens, in de stad werden atoombunkers gebouwd en het was de bedoeling dat er in Oost-Groningen een NAVO-legerbasis zou komen. De Groninger Archieven hebben met uniek materiaal uit de eigen regio een lespakket ontwikkeld met verschillende opdrachten en een oefentoets.

Voor het projectonderdeel Beeldvorming van de Koude Oorlog in kranten kan de klas naar de Groninger Archieven komen om de originele stukken te zien in de studiezaal. Ook kan dit onderdeel op school behandeld worden door de docent. De scans van de krantenpagina’s die erbij horen zijn te verkrijgen bij Peter Riem.

De docentenhandleiding van het gehele project is ook bij Peter Riem op te vragen.