818_18744_cr_zoutkamp.jpg

Persfotobureau D. van der Veen

Breng samen met ons de jaren 60 en 70 in beeld en Maak Geschiedenis met het beschrijven van foto’s. Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren '60 en '70 kleine en grote gebeurtenissen in stad en provincie Groningen. Groninger Archieven bewaren de negatieven. Met uw hulp gaan we de fotoreportages beschrijven. Dit kan thuis en op speciaal ingerichte Maak Geschiedeniswerkplekken in onze studiezaal. 

De strenge winter van 1978-1979, de CC-races op het stratencircuit van Tolbert en het honderdjarige bestaan van de ijsclub in Baflo. Het is slechts een greep uit de gebeurtenissen waarbij de fotografen van Persfotobureau D. van der Veen aanwezig waren. Veel beelden van het persfotobureau zijn destijds gepubliceerd in het Nieuwsblad van het Noorden. Daarnaast leverde het persfotobureau ook regelmatig foto’s aan landelijke kranten. 

tekst
Fotografen Frank Straatemeier (l) en Derk van der Veen (r) op het binnenplein van de Martinihal, 1976. Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Wat gaan we doen?

Inmiddels hebben wij een groot deel van de negatieven gedigitaliseerd en voorzien van een uiterst korte omschrijving, afkomstig uit de logboeken van het persfotobureau. Als deelnemer kunt u zelf een categorie beelden kiezen die u graag zou willen beschrijven. Misschien heeft u veel kennis van molens, bent u sportliefhebber of heeft u een sterke band met een specifiek dorp of regio. Deze kennis is voor ons erg waardevol. U maakt de beschrijvingen per reportage, omdat een fotoverslag van een gebeurtenis vaak uit meerdere beelden bestaat. Deze beelden vertellen samen een verhaal.

Hoe kunt u meedoen?

Dit kan gewoon thuis achter uw computer. U kunt op elk gewenst tijdstip en op uw eigen tempo meewerken aan het project wanneer u een account aanmaakt op de website van Vele Handen. Op de projectpagina Het beeld van Groningen en onderaan deze pagina staat een uitgebreide handleiding over het beschrijven van foto’s. Ook organiseren we cursussen en bijeenkomsten waar u uitleg krijgt en vragen kunt stellen. Houd hiervoor de agenda in de gaten. 

Kortom, herkent u elke brug of straathoek op oude foto’s van uw dorp? Bent u een kenner van Groninger voetbalclubs? Of studeerde u in de jaren ’70 in de stad Groningen? Dan kunnen wij uw hulp goed gebruiken! Heeft u vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het resultaat

Alle beschreven fotoreportages worden uiteindelijk toegevoegd aan Beeldbank Groningen. In totaal gaat het om circa 50.000 reportages, wat neerkomt op 350.000 individuele beelden. Samen brengen we zo de jaren ’60 en ’70 in stad en provincie in beeld. Deze beelden zijn bovendien door iedereen vrij te gebruiken, bijvoorbeeld voor een jubileumboek van uw sportclub, voor het samenstellen van een verjaardagskalender of voor een expositie in het dorpshuis en voor alle andere doeleinden die wij nog niet kunnen bedenken. Om dit hergebruik aan te moedigen, zullen wij in de loop van 2019 diverse activiteiten organiseren.

Tips

Invoerinstructie fotoreportages

Locatie op de afbeelding achterhalen

  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen