bijgewerkt1969wit_.jpg

Persfotobureau D. van der Veen

Breng samen met ons de jaren 60 en 70 in beeld en Maak Geschiedenis met het beschrijven van foto’s.Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren 60 en 70 kleine en grote gebeurtenissen in stad en provincie Groningen. Groninger Archieven bewaren de negatieven. Met uw hulp beschrijven we de fotoreportages (verschillende negatieven van hetzelfde (nieuws)moment). Wanneer ze vervolgens aan Beeldbank Groningen zijn toegevoegd, kunt u zelf met de foto's aan de slag.

De strenge winter van 1978-1979, de CC-races op het stratencircuit van Tolbert en het honderdjarige bestaan van de ijsclub in Baflo. Het is slechts een greep uit de gebeurtenissen waarbij de fotografen van Persfotobureau D. van der Veen aanwezig waren. Veel beelden van het persfotobureau zijn destijds gepubliceerd in het Nieuwsblad van het Noorden. Daarnaast leverde het persfotobureau ook regelmatig foto’s aan landelijke kranten. 

Fotografen Frank Straatemeier (l) en Derk van der Veen (r) op het binnenplein van de Martinihal, 1976. Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Wat gaan we doen?

Inmiddels is het grootste deel van de negatieven gedigitaliseerd en voorzien van een uiterst korte omschrijving, afkomstig uit de logboeken van het persfotobureau. Als deelnemer kunt u zelf een categorie beelden kiezen die u graag zou willen beschrijven. Misschien heeft u veel kennis van molens, bent u sportliefhebber of heeft u een sterke band met een specifiek dorp of regio. Deze kennis is voor ons erg waardevol. U maakt de beschrijvingen per reportage, omdat een fotoverslag van een gebeurtenis vaak uit meerdere beelden bestaat. Deze beelden vertellen samen een verhaal.

Hoe kunt u meedoen?

Dit kan gewoon thuis achter uw computer en op speciaal ingerichte Maak Geschiedeniswerkplekken in onze studiezaal. U kunt op elk gewenst tijdstip en op uw eigen tempo meewerken aan het project wanneer u een account aanmaakt op de website van Vele Handen. Op de projectpagina Het beeld van Groningen en onderaan deze pagina staat een uitgebreide handleiding over het beschrijven van foto’s. Ook organiseren we cursussen en bijeenkomsten waar u uitleg krijgt en vragen kunt stellen. Houd hiervoor de agenda in de gaten. 

Kortom, herkent u elke brug of straathoek op oude foto’s van uw dorp? Bent u een kenner van Groninger voetbalclubs? Of studeerde u in de jaren 70 in de stad Groningen? Dan kunnen wij uw hulp goed gebruiken! Heeft u vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het resultaat

Alle beschreven fotoreportages worden uiteindelijk toegevoegd aan Beeldbank Groningen. In totaal gaat het om circa 30.000 reportages, wat neerkomt op 350.000 individuele beelden. Samen brengen we zo de jaren 60 en 70 in stad en provincie in beeld. 

Zelf aan de slag met foto's

De eerste fotoreportages zijn te downloaden van Beeldbank Groningen. Met vrijwilligers blijven we de collectie van het Persfotobureau beschrijven tot het klaar is. Het aantal beschikbare foto’s neemt op termijn dus toe. Ondertussen kunt u de beschikbare foto's al vrij gebruiken. Wilt u bijvoorbeeld een voetbalfoto van SC Veendam boven de bank hangen, een wijkwandeling met historische foto’s organiseren of een puzzel van de Martinitoren maken voor vaderdag? Er zijn vele mogelijkheden met de collectie van Persfotobureau D. van der Veen. Wij hebben van onderstaande foto bijvoorbeeld een downloadbare kleurplaat gemaakt. Heeft u meer foto-ideeën? Wij zijn benieuwd en laten ons graag inspireren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Grote Markt noordzijde, ca 1970. Foto Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven
Grote Markt noordzijde, ca 1970. Foto Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Fotorubriek in het Dagblad van het Noorden

Sinds oktober 2018 staat er elke maandag een fotorubriek van Het beeld van Groningen in het Dagblad van het Noorden. Zo laten we de lezers kennis maken met (de diversiteit van) de foto’s van Persfotobureau D. van der Veen. Sinds 11 mei 2020, de dag waarop de 75ste rubriek in de krant verscheen, zijn alle edities van de rubriek ook online te lezen. Zelf ook een fotocolumn schrijven voor uw verenigingsblad, dorps- of wijkkrant? Raak geïnspireerd door de scherpe teksten die onze collega’s schreven en zoek meer foto’s van Persfotobureau D. van der Veen op van Beeldbank Groningen.

Tips

Invoerinstructie fotoreportages

Locatie op de afbeelding achterhalen

  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen