1470_1296_0024_cr.jpg

Het archief van het Groningse Stadsbestuur (1594-1815) bevat een schat aan informatie over de stad Groningen, haar inwoners en bezittingen in de provincie. Dit bijna 400 meter tellende archief bevat tal van documenten met  informatie over personen, gebouwen, plaatsen en allerlei andere onderwerpen. Welke geheimen liggen er in de oude administratie van de stad verborgen? Met het Maak Geschiedenisproject Open het Stadsbestuur openen we een van de belangrijkste archieven over de geschiedenis van de stad en provincie Groningen. Samen met u gaan we op ontdekkingstocht om zo een nieuw stuk geschiedenis van Groningen te schrijven.

 

Het archief

Het archief van het Stadsbestuur bevat de administratie die het Stadsbestuur bijhield. Het overzicht van wat er in het archief zit, de inventaris, is onlangs vernieuwd en verbeterd. Dit geeft een beter beeld van het archief, maar er valt nog veel meer te ontdekken. Het archief beslaat ruim twee eeuwen, is geschreven in oud schrift en de stukken zijn vrijwel niet doorzoekbaar op naam of onderwerp. Daar gaan we aan werken.

Belangrijke delen van het archief zijn de jaarlijks terugkerende stukken: vuistdik ingebonden boeken. Neem de stadsrekening waarin de aankopen van de stad zijn bijgehouden en worden toegelicht in bijlagen. In de Rekestboeken staan verzoeken van burgers aan het Stadsbestuur mét antwoord. Op plakkaten treffen we de nieuwe regels aan, die gedrukt openbaar werden gemaakt. In de resolutieboeken staan besluiten die het Stadsbestuur nam.

Samen geven deze bronnen inzicht in de dagelijkse handel en wandel van de stad Groningen. Wist u bijvoorbeeld dat de Kranepoort rood, geel en zwart geschilderd was? Of dat het Stadsbestuur bepaalde wie tijdens de jaarmarkt blaasstenen op de Grote Markt mocht verwijderen? Of dat het Stadsbestuur bijna elk jaar het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw verbood? En er is nog veel meer te vinden over allerlei mensen en plekken in Stad en Ommeland.

De tijdlijn geeft overzicht de belangrijkste gebeurtenissen in Groningen en de Ommelanden.

Maak Geschiedenis

Raad- en wijnhuis west- en noordzijde in 1443-1774. Numan, Groninger Archieven (817_10128)
Raad- en wijnhuis west- en noordzijde in 1443-1774. Numan, Groninger Archieven (817_10128)

Archiefonderzoek doen maar geen idee waar te beginnen? Is bij het lezen van oude documenten uw interesse meteen gewekt? Wilt u oud schrift leren of juist onderhouden? Open het Stadsbestuur en ontdek zelf wat de Stadsbestuurders meer dan twee eeuwen lang bezig hield. Nieuwsgierig en meedoen met Open het Stadsbestuur? Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met onze hulp leert u al doende de oude teksten te ontcijferen. Duik de parels op door teksten te transcriberen (het oude handschrift omzetten naar moderne getypte letters). Dat kan met de online transcriptietool vanuit huis, maar ook gezamenlijk bij de Groninger Archieven. Na redactie koppelen we de getranscribeerde teksten aan de betreffende gescande stukken op onze website. Zo kan iedereen er direct gebruik van maken.

We starten met documenten van precies 300 jaar oud, uit 1719. Zo zien we de volle breedte van het archief in een jaar. De eerste transcripties van een aantal vrijwilligers zijn al te bekijken in de resoluties van 1719 (vanaf bladzijde 444). Daarnaast organiseren we meerdere bijeenkomsten zoals transcriptiemiddagen, lezingen, workshops en stadswandelingen.

Handige bestanden bij archief Stadsbestuur Groningen

Complete inventaris van 1605: welke stukken maken deel uit van het archief van het stadsbestuur van Groningen 1594-1815?

Transcriptiehandleiding Open het Stadsbestuur: Hoe gaat transcriberen in zijn werk?

Vreemde woorden in archieven met veelvoorkomende woorden en de betekenissen ervan

Transcriptie van het regeringsboek 1718-1719: wie waren de bestuurders van de stad in de periode 1718-1719?

 

  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen