1032_3_banner.jpg

 Slag bij Heiligerlee, 1568. Prent: F. Hogenberg, Groninger Archieven (817_10242.2)

Raak de geschiedenis aan en Maak Geschiedenis door onze collectie toegankelijker te maken. Op 23 mei 2018 is het 450 jaar geleden dat de slag bij Heiligerlee plaatsvond. Ter gelegenheid daarvan duiken de Groninger Archieven in de collectie en laten tijdgenoten aan het woord die commentaar leveren op de gebeurtenissen die we allemaal uit onze schoolboekjes kennen. En u kunt hieraan bijdragen. 

Van beeldenstorm tot de hertog van Alva

Om de gebeurtenissen in perspectief te plaatsen laten we het verhaal beginnen in 1566, wanneer de beeldenstorm vanuit het zuidwesten ook Groningen bereikt. We zien de bevolking uiteenvallen in voor- en tegenstanders van de opstand en zien hoe de plaatselijke bestuurders hun positie proberen te behouden tegenover het centraal bestuur in Brussel. Er komen twee veldslagen voorbij en tot slot moeten we toezien hoe de hertog van Alva Groningen onder zijn beheer brengt.

De vertaalslag

Met uw hulp vertellen we het verhaal rond Heiligerlee tussen 1566 en 1568. Op de website plaatsen we stukken die een deel van het verhaal verborgen houden. Met behulp van een zogenaamde transcriptietool kunnen de handgeschreven teksten worden omgezet in getypte tekst en wordt het verhaal stukje bij beetje ontrafeld. De teksten die we bekijken, bevatten onder meer fragmenten van kronieken, brieven van Lodewijk van Nassau en de hertog van Alva, stukken uit de archieven van de stad Groningen en de Ommelanden en een grote hoeveelheid brieven uit het archief van de familie van Ewsum.

Lees meer over Johan van Ewsum en zijn turbulente tijd:
I - De Beeldenstorm en wat eraan vooraf ging
II - De Slag bij Heiligerlee en wat erna kwam

U kunt zich aanmelden voor de vertaalslag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor wie prijs stelt op individuele begeleiding organiseren we spreekuren op vrijdagmiddag. 

Slag bij Heiligerlee, 1568. Prent: F. Hogenberg, Groninger Archieven (817_10242.2) Slag bij Heiligerlee, 1568.Slag bij Heiligerlee, 1568. Prent: F. Hogenberg, Groninger Archieven (817_10242.2)

Tijdlijn 1568

Hieronder vindt u een groeiende tijdlijn rondom de Slag bij Heiligerlee. Hiervoor zoeken wij naar stukken over deze periode. Ook zijn wij op zoek naar bronnen rondom het mysterie van de dood van graaf Adolf van Nassau. Tijdens de slag bij Heiligerlee sneuvelde graaf Adolf en sindsdien is zijn lichaam spoorloos. 

Kent u een illustratie, tekst of ander archiefstuk? Mail uw vondsten naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Maak Geschiedenis! 

 

 

Literatuur- en bronnenlijst

Meer achtergrondinformatie vindt u in de door ons samengestelde literatuurlijst. De daarin genoemde titels kunt u raadplegen in onze studiezaal. De teksten die we transcriberen en overige archiefstukken met vermeldingen over deze periode, vindt u in de bronnenlijst. Kent u zelf een bron over het begin van de Tachtigjarige Oorlog of de Slag bij Heiligerlee of komt u een vermelding tegen? Deze tekst, link of pagina uit een publicatie ontvangen wij graag inclusief bronvermelding via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Slag bij Heiligerlee 23 mei 1568. Adolf van Nassau sneuvelt. Steendruk (uitsnede) : P.W.M. Trap, 1850-1900, Groninger Archieven (817_10239)
Slag bij Heiligerlee 23 mei 1568. Adolf van Nassau sneuvelt. Steendruk (uitsnede) : P.W.M. Trap, 1850-1900, Groninger Archieven (817_10239)

 

Downloads

Hieronder staat een aantal afbeeldingen en artikelen over de slag bij Heiligerlee die gratis te downloaden is:

  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen