817_1078_banner.jpg

Met het project Zet Groningen op de kaart hebben we samen met u oude kaarten toegankelijk gemaakt door ze op hedendaagse kaarten te leggen, oftewel door te georefereren. Oude kaarten komen zo tot leven; de verandering van het landschap, de stad en provincie Groningen worden zichtbaar.

17.500 Groninger kaarten

De Groninger Archieven hebben 17.500 kaarten digitaal beschikbaar. De oudste kaart is van 1526. Het zijn handgetekende kaarten, gedrukte kaarten en kadasterkaarten. Door deze kaarten van geografische coördinaten te voorzien, zijn ze beter terug te vinden. Het is dan bijvoorbeeld ook mogelijk om alle kaarten van een bepaald gebied op te vragen. Bovendien is het mogelijk om een oude en nieuwe situatie met elkaar te vergelijken.

Gereorefereren van kaart: Buijten dijcx landen, J. Sems, 1631, Groninger Archieven (817_1084)
Gereorefereren van kaart: Buijten dijcx landen, J. Sems, 1631, Groninger Archieven (817_1084)

Wat is georefereren?

Door te georefereren, het aanwijzen van gelijke punten op een historische en een moderne kaart, wordt historische kaarten nieuw leven in geblazen. Bovendien zijn ze gemakkelijker vindbaar in onze collectie. Het project Zet Groningen op de kaart liep via de site van VeleHanden. Vele vrijwilligers zijn aan de slag gegaan, door een markeringspunt op de oude kaart te plaatsen en vervolgens op de moderne kaart op dezelfde locatie een tweede markeringspunt te zetten. Door minimaal vijf punten op beide kaarten aan te geven, kon de positie van de oude kaart worden bepaald.

Wat heeft het ons opgeleverd?

In een periode van zeven maanden zijn alle 17.500 kaarten gegeorefereerd. Ruim 250 deelnemers hebben enthousiast Groningen op de kaart gezet. Waarvoor heel hartelijk dank. We hebben twee Mapathons gehouden waar we gezamenlijk in de Groninger Archieven gepuzzeld hebben met de moeilijke exemplaren.
Alle originele kaarten staan op beeldbankgroningen.nl/beelden. Wanneer u filtert op 'gegeorefereerd', dan vindt u alle kaarten die 'gegeorefereerd' zijn. Bij deze kaarten verschijnt rechtsonder in beeld een knop om de kaartlaag toe te voegen. Klikt u deze aan, dan verschijnt de nieuwe kaart onder de oude en vervolgens kan de doorzichtigheid worden aangepast. 

Screenshot beeldbankgroningen.nl gegeorefereerde Kaart van het Westerstadshamrik, H. Teijsinga, 1732, Groninger Archieven (1536_691)
Screenshot beeldbankgroningen.nl gegeorefereerde Kaart van het Westerstadshamrik, H. Teijsinga, 1732, Groninger Archieven (1536_691)
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen