Van 16 februari t/m 22 juni 2015 is in de Akerk de tentoonstelling Oorlog dichtbij te zien met o.a. materiaal uit de collectie van de Groninger Archieven. Tachtig jaar geleden werd Nederland bevrijd door de geallieerden. In 2025 vieren en herdenken we de bevrijding en dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven.
Voor Groninger Kerken reden om een tentoonstelling aan 80 jaar vrijheid te wijden in de Akerk. De tentoonstelling combineert kleine, menselijke verhalen met grote thema’s zoals vrijheid, verzet en onderdrukking. De Akerk speelt hierin een centrale rol vanwege haar sprekende oorlogsgeschiedenis: van ondergedoken Engelse vliegeniers en Duitse kerkdiensten tot een verzetsverhaal van het kostersechtpaar. De kerk, grenzend aan de voormalige Joodse buurt, is een tastbare plek waar de sporen van het verleden nog zichtbaar zijn.
Curator Martin Hillenga, bekend van het boek 40/45, stelde de tentoonstelling samen. Hij laat ons kennis maken in beeld en tekst met de oorlog geschiedenis van Groningen. Designduo Paul en Albert verantwoordelijk voor de presentatie, geven in de Akerk onderdak aan een verwoeste skyline van Groningen. In deze ruines gaan originele voorwerpen schuil uit de periode ‘40 - ‘45. Al wandelend door de Akerk komt de Tweede Wereldoorlog in en rond de Akerk tot leven. Oorlog dichtbij.
Praktische informatie
Locatie: Akerk (Akerkhof 2, Groningen)
Prijs: €4,50
Kijk voor ticketverkoop en de openingstijden van de Akerk op akerk.nl.
In samenwerking met
Deze bijzondere tentoonstelling van Groninger Kerken is een samenwerking met Museum aan de A, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Groninger Archieven en Synagoge Groningen. Deze tentoonstelling is onderdeel van de provinciale manifestatie 80 Jaar Vrijheid.
80 jaar Vrijheid
80 jaar vrijheid Groningen is een samenwerkingsverband van ruim honderd musea, onderwijsinstellingen, culturele partijen, dorpsverenigingen, historische kringen en erfgoedinstellingen in de provincie Groningen. Gezamenlijk organiseren zij een provinciebreed programma van activiteiten. Met kunst, cultuur en erfgoed worden mensen bij elkaar gebracht om zo (op kleine schaal) samen te werken aan vrijheid. Kijk voor meer informatie over deze samenwerking, de activiteiten en verhalen op de website 80 jaar vrijheid in Groningen.
