Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
Half maart '41 gearresteerd. Vastgezeten in het Huis van Bewaring, Leeuwarden, Scheveningen, Buchenwald (aankomst 24 februari 1942) en Ravensbrück (aankomst 13 maart 1942)
Verzetsactiviteiten:
Verspreider van Noorderlicht en andere communistische lectuur, onder andere naar Piek in Roden en G. Land in Hoogkerk. Emigratiegroep Rode Hulp, 1940/1941. Zie kaart Luurtsema. Kaart vermeldt ook: werkte vrijwillig in Duitsland [Jan Piek uit Roden komt voor op een door M. van der Sluis opgestelde lijst met Nederlandse medegevangenen in Buchenwald, 2220 - 430]