Zoek op de website

Schepenfilm circa 1941

Jan van der Werp kocht in de jaren dertig een camera. Tijdens de Tweede Wereldoorlog filmde hij de schippersfamilie Veenma, de familie van zijn vrouw Dina Veenma.

De film start met vrolijke familiebeelden in de speeltuin bij het Paterswoldse Meer. Gevolgd door grimmiger beelden van het schip van Hendrik van der Werp, de Volente, door Duitsers gevorderd, met wapperende hakenkruisvlag. We zien het gezonken schip Wuri, in het Kattengat.
De Necton vaart door de Vissersbrug. Dit schip wordt op 9 april 1944, varend onder Wangerooge, beschoten door een Engelse jachtvlieger. Kapitein Roelf Hukema en zijn vrouw Trijntje Veenma zijn op slag dood. De stuurman, Kees Karel, raakt gewond en alleen de lichtmatroos, Klaas Dost, blijft ongedeerd. Zij brengen het schip Wangerooge binnen. Roelf en Trijntje Hukema zijn begraven op de Noorderbegraafplaats in Groningen.
De film eindigt met beelden van een konvooi vrachtschepen. Het alledaagse leven aan boord lijkt zorgeloos maar het konvooi wordt begeleid door een oorlogsschip.

 

Voor een uitgebreide beschrijving van de scènes zie www.gava.nl.

Collectie GAVA (AV7766)
Maker: Jan van der Werp
Datering: circa 1941
Lengte: 6'43"