Zoek op de website

Aquarel van J. Bulthuis

De aquarel van J. Bulthuis uit 1782 laat de noordkant van de Grote Markt zien.

aquarel door J. Bulthuis, collectie Groninger Museum aquarel door J. Bulthuis, collectie Groninger Museum

Op de voorgrond staat het Waaggebouw tussen Waagstraat en Guldenstraat. Coenraed Roeleffs was de bouwmeester van dit gebouw (1662) dat rijk versierd was met beeldhouwwerk in natuursteen. Dit gebouw werd in 1873 zonder enige reden gesloopt. Op de voorgrond, tegenover de Waag staat op de hoek van de Guldenstraat het pand ‘Het Gouden Hooft’. Indertijd één van de bekendste herbergen van de stad.

Een fraaie gevelpunt steekt links boven het dak van de Waag uit en voorbij dit gebouw krijgt u een schilderachtig beeld van huizen aan de noordzijde van de Grote Markt. Aan de voet van de Martinitoren staat de Hoofdwacht

Rond 1900 was het karakter van de bebouwing aan de noordzijde van de Grote Markt al sterk gewijzigd. De statige woningen waren voor het grootste deel veranderd in winkels- en zakenpanden. Ook kregen enkele panden een horecafunctie. Boven de gemoderniseerde winkelpuien aan de Grote Markt verhief zich echter nog een mooie aaneengesloten gevelwand.

Ook daarna vonden veranderingen plaats. In 1923 werd naar een ontwerp van A.R. Wittop Koning een gebouw voor de Amsterdamsche Bank neergezet. Later vernieuwde Burmann haar vestiging met een pand waarin de bovenverdiepingen werden ingenomen door Hotel Victoria.